Aukcióstatsztika

A Google egy újabb eszközzel lepte meg a hirdetőit az elmúlt napokban. A bevezetett Aukcióstatisztika eszközzel összehasonlíthatjuk teljesítményünket azokkal a hirdetőkkel, akik ugyanabban a kulcsszó aukcióban vettek részt.

Az új eszköz csak kulcsszó szinten érhető el, a Kulcsszó adatai menüpont alatt.

aukcióstatisztika-adwords.JPG

Statisztikák

Az Aukcióstatisztika fülön számos információt láthatunk, melyekből ha nem is sok, de legalább egy kis információt nyerhetünk a versenytársainkról. Ezek a következőek:

Megjelenítési arány: becsült lehetséges megjelenésekből, hány %-ban tudtunk mi és versenytársaink megjelenni

Átlagos pozíció: a hirdetések rangsorát mutatja

Átfedéses díj: milyen gyakran jelentünk meg egy versenytárssal ugyanabban az aukcióban az adott kulcsszóra

Fenti pozíció díja: a versenytársak hirdetése, hányszor jelent meg magasabb pozícióban a miénknél

Oldal tetejének díja: a mi vagy a versenytársak hirdetése hányszor jelent meg az első három találat valamelyikében

Amit jó ha tudunk

Az Aukcióstatisztikával kapcsolatban légy szkeptikus és ne csak ez alapján hozz fontos döntéseket!

- nem biztos, hogy más hirdetők is ugyanarra a szóra hirdetnek mint mi (kulcsszó egyezés, egyéb célzási módok)

- ezek az információk nem biztos, hogy a valós kulcsszavakat, minőségi mutatókat, adatokat jelentik (például fenti ok), így nem enged betekintést sem a mi, sem pedig a versenytársak kampányaiba

Mire használható

Az alábbiakban pár ötletet adok, hogy mire használhatjuk ezt az eszközt:

- megtudhatjuk kik  a versenytársaink

aukcióstatisztika-1-adwords.JPG

- megbecsülhetjük versenytársunk költését egy adott szóra (X ezer Ft A megjelenésre elég, versenytárs B megjelenést tud - azt meg tudhatjuk, hogy nálunk nagyjából többet költ-e a szóra vagy kevesebbet)

- az oldal tetejének díja mutatóból megtudhatjuk, kik a valós versenytársaink. Akiknél alacsony ez a szám, ők valószínűleg nem rendelkeznek elég tőkével vagy kulcsszavuk, hirdetésük nem elég releváns

Alig pár napja látott napvilágot a Google új projektjének terve, máris megjelent jó pár paródia, amiket érdemes nektek is megnéznetek!

Jó szórakozást!

Hirdetéses verzió

Veszélyes verzió

Egy újabb veszélyes verzió

A közösségi háló

Lényegében, aki nincs fent az egyik közösségi oldalon, az nem is létezik. Sokan ezt annyira komolyan veszik, hogy az összes lehetséges online felületen van egy regisztrációjuk. Azt is biztosra veszem, hogy a legtöbbünknek van egy olyan ismerőse, aki bármit is csinál, bármerre is megy ír róla egy posztot. Nos, ezeknek az embereknek tökéletes lesz ez az új Google fejlesztés!

A szemüveg

google_szemuveg.JPGA Google elkezdett fejleszteni egy szemüveget, ami egyszerre lenne egy közösségi eszköz és egy helyi információs rendszer.

A lenti videóban jól látható, hogy a szemüveg nemcsak a közösségi hálóval (Google +) kapcsolatható majd össze, hanem más egyéb platformokkal is. Nyomonkövethetjük az időjárást, az időt, a naptárat, koncerteket, menetrendeket, egyszóval mindent. Sőt, még cseveghetünk is barátainkkal, mi több, még meg is oszthatjuk a látottakat!

A videó

A lenti videó röviden bemutatja, hogy mire is gondoltak pontosan a Google-nél.

Forrás: http://searchenginewatch.com/article/2166519/Google-Project-Glass-Sees-the-Future-of-Augmented-Reality

Foci Doodles

Ezen a héten a labdarúgó Világbajnokságra és a labdarúgó Európa Bajnokságra készített Google firkákat láthatjátok. Egyes eseményre több firka is készült, minden nemzethez külön-külön, de az átláthatóság miatt csak a fontosabbak kerültek most a blogra.

Jó szórakozást!

Esemény: Világbajnokság - Dél-Korea és Japán

Dátum: 2002

google-doodle-wc02-alt.gif

Youtube videó hirdetések

A Youtube-on eddig is hirdethettünk csak úgy, mint a Google Tartalmi Hálózat egyéb webhelyein. Márciusban azonban a magyar Youtube bevezetésével egyidejűleg a videó hirdetések is elérhetővé váltak. Ezeket a videó hirdetéseket TrueView-ként találhatjuk meg a Youtube oldalán.

TrueView

Miért TrueView? Maga az elnevezés a "true" és a "view" szavakból áll. A "true" igazi, valós jelentéssel bír, míg a "view" megtekintésként fordítható le. Ezekből összeáll a magyar "valós megtekintés" kifejezés, mely arra utal, hogy csak a videók megtekintése után kell fizetni.

youtube-trueview.JPG

Nézzük is az új hirdetéseket!

Google Analytics fejlesztések

Az új Analytics több sebből vérzett (talán még vérzik is), mert több fontos dolog hiányzott belőle. Ezt a Google-nál is tudták, ezért sem véglegesítették még az új verziót. Múlt héten azonban két régi új fontos funkciót köszönthettünk az új Analytics felületen!

PDF export

Az egyik várva várt fejlesztés a PDF export volt, mely most újra elérhetővé vált! A PDF export az Exportálás / PDF menüponton keresztül érhető el. Ezzel a megoldással nemcsak az adatokat, de az ízes-szagos grafikonokat is leszedhetjük!

google-analytics-pdf-email.JPG

Email-es jelentés küldés

A másik várva várt elem az email-ben küldhető jelentés volt. Sokan kérdezték, hogy hogyan tudják elküldeni a jelentéseket az új felületen keresztül, de eddig mindig azt a választ kapták, hogy nem lehet.

Sok cégnél nincs idő arra, hogy nap mint nap felnézzenek a fiókba és leszedjék manuálisan az információkat. Nekik óriási segítség az újra elérhető email-es jelentés küldés!

google-analytics-email.JPG

Az eszköz segítségével beállíthatjuk, hogy kinek szeretnénk elküldeni a jelentést, milyen gyakorisággal, a hét mely napján kérje le az adatokat és haladó beállításként azt is megadhatjuk, hogy meddig küldje a rendszer a jelentéseket.

Mindig azt a jelentést tudjuk elküldeni, amit éppen nézzünk! Ha ez nem lenne megfelelő, úgy szűrőkkel, szegmensekkel testreszabhatjuk a jelentést vagy akár egyedi jelentéseket is készíthetünk!

Google Doodles - Szent Patrik nap

Szent Patrik Írország védőszentje, így egyben ez az ír nemzeti ünnep is. Minden év március 17-én zöldbe öltözik a Google is. Ezen a napon a legtöbb angol ajkú nemzet kicsit írré változik, hacsak egy napra is. A Szent Patrik napi firka, így megjelenik Új Zélandon, Ausztráliában, Argentínában, Dániában, Nagy Britanniában és természetesen Írországban is.

Az alábbi bejegyzésben szeretném bemutatni a firkák változásait 2000-től egészen 2012-ig. Sajnos 2003-ban a Google nem készített speciális Doodle-t.

2012

google-doodle-stpatricksday-12.jpg

Konverzió

bevasarlokocsi.jpgAki kicsit is ismeri a Google Adwords-öt, annak ismerős lehet a címben említett két konverzió típus, de vajon tudjuk-e azt, hogy mikor melyiket kell nézni?

Azoknak, akik nem tudnák miről van szó reményeim szerint a blog elolvasása után már világos lesz, hogy mi fán terem a konverzió.

Konverzióról akkor beszélünk, ha egy látogató számunkra fontos tevékenységet hajt végre honlapunkon. A konverzió lehet egy kulcsfontosságú oldal megtekintése, hírlevél feliratkozás vagy egy termék megvásárlása.

Google Doodle

Biztosra veszem, hogy a közületek is sokan találkoztak már a híres Google firkákkal. A blog új sorozataként ezeket fogom feleleveníteni. Reményeim szerint heti rendszerességgel lenne egy kisebb post, melyben helyet kapna pár ilyen Google kedvesség.

Rövid történetük

A történet 14 éve kezdődött. Az első Google Doodle 1998-ban látott napvilágot, mégpedig azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a Burning Man fesztiválra.

burningman1998-google-doodle.jpg

Ezt még Larry Page és Sergey Brin készítette el, de később egy alvállalkozót bíztak meg a Firkák készítésével. Ez az időszak sem tartott sokáig, mert 2000-ben felkérték Dennis Hwang-ot, hogy készítsen egy Firkát a francia nemzeti ünnep alkalmával. Jelenleg is éves szinten több mint 50 Doodle-t készít a Google számára.

google-doodle-Bastille.gif

Ezek után minden fontosabb eseményre, híres tudósok, felfedezők évfordulóira elkészült egy Doodle. A blog ezekből a Firkákból mutat majd be minél többet. Lesznek olyanok, amikkel lehet, hogy találkoztatok már, de biztosra veszem, hogy lesznek olyanok is, amiket eddig még nem láttatok.

Jó szórakozást! - A firkákért olvass tovább!

ValintG 2012.03.13. 21:20

TOP 10 Youtube videó

Youtube

A Youtube mára a leglátogatottabb oldalak közé nőtte ki magát. A Gemius 2010 áprilisi adatai alapján (lenti ábra) a Youtube a 2. legnagyobb volt a látogatottságot tekintve. Természetesen azóta sokat változott a világ, az Iwiw sem a második, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy egyike a leglátogatottabb oldalaknak.

youtube-latogatok.JPG

A Youtube nemcsak egy egyszerű videómegosztó oldal, hanem egy közösségi site is. Feltölthetünk különféle tartalmakat, kommentelhetünk, csatornákat készíthetünk, stb.

Mérete és közösségi lehetősége miatt, jó ha tudjuk, hogy melyek a legnépszerűbb tartalmak (videók). Ebben ad értékes információt a következő eszköz.

Youtube Trends Dashboard

youtube-trends-dashboard.JPGA Youtube Trends Dashboard egy olyan Google eszköz, melyben megnézhetjük az elmúlt 24 óra 10 legnépszerűbb videóját.

A videókat országonkénti, nemenkénti és életkoronkénti bontásban is megtekinthetjük, sőt akár össze is hasonlíthatjuk azokat.

A TOP videókat kilistázhatjuk nézettség vagy megosztás szerint is.

Miért jó ez nekünk?

Most, hogy elindult kishazánkban is TrueView hirdetés, jó ha tudjuk, hogy milyen videó tartalmak mellett érdemes hirdetnünk. Mik azok a tartalmak vagy tartalom típusok, melyek nagy forgalmat generálnak.

A későbbiekben szó lesz majd az új Youtube-os TrueView hirdetésekről is, addig is jó szórakozást a Youtube Trends Dashboarddal!

Érdeklődési körök

Az Adwords-ben célozhatunk keresési és tartalmi hálózatot. A tartalmi hálózaton a kulcsszavas célzáson kívül használhatjuk a téma szerinti, az érdeklődési körök szerinti és a remarketinges célzást.

Az érdeklődési körök esetében olyan felhasználókat célozhatunk meg, akik valamilyen téma szerinti oldalakat tekintenek meg. Például, ha online játékokkal kapcsolatos weboldalakat nézek, akkor a Google besorol engem a Játékok főkategória, Internetes játékok alkategóriájába. Ha ezek után valaki ezt az érdeklődési kört célozza meg, akkor nekem is megjelennek majd a hirdetései.

Mind az Adwords Editorban, mind pedig az online felületen, a Közönségek fülön létrehozhatunk egyedi közönségeket érdeklődési körökből és remarketing listákból. A csavar csak most következik!

Nem rég, az Editorban csináltam egy kampányt, ahol minden érdeklődési kört külön hirdetéscsoporthoz rendeltem, hogy minél könnyebben kezelhessem őket. Az Editorban sikeresen ki is választottam az összeset, az Egészséget is.

egeszseg-kategoria.jpg

Azonban, amikor fel szerettem volna tölteni, egy hibaüzenetet kaptam, hogy valami nem stimmel az egyik közönségemmel. Megnéztem az Editorban a hibaüzenetet, de nem találtam rá magyarázatot, ezért felugrottam az online felületre, hogy megkeressem a hiba okát.

Elég gyorsan szembesültem azzal a problémával, hogy míg az Editor tartalmazza az Egészség érdeklődési kört, addig az online felület már nem.

egeszseg-kategoria-2.jpg

Aki tehát az Editorban céloz Egészség érdeklődési kört az számítson a hibaüzenetre!

A Maya jóslat

Számtalan alkalommal megjósolták már a világvégét, de mindezidáig sikertelenül. Számomra a legemlékezetesebb a 1999-es teljes napfogyatkozás volt, ami szintén nagy port kavart. Pár éve újabb világvége elmélet látott napvilágot, mely a maya naptárra hivatkozott.

Ennek igazságtartalmát nem célom vitatni, sem alátámasztani, azonban szeretném bemutatni, hogy hogyan kerestek / kerestünk a világvégére 2012 és a world ending 2012 kifejezésekre. Ehhez a Google Insights eszközt hívtam segítségül.

World Ending 2012

world-ending-2012.jpg

A fenti ábrán jól láthatjuk, hogy voltak olyanok, akik már 2006 végén tudtak valamit a világvégéről, vagy csak tudni véltek. 2011 végén és 2012 elején egyre többen kerestek erre a kifejezésre, hogy megtudják vajon tényleg véget ér-e földi pályafutásunk avagy sem.

Világvége 2012

vilag-vege-2012.jpg

Kijelenthetjük, hogy Mi magyarok kevésbé félünk a világvégétől, mint az angol anyanyelvű népek, vagy csak kevésbé foglalkoztat minket (mindenki döntse el maga, hogy melyik állítás igaz rá). A legnagyobb kiugrás a 2012 filmmel hozható kapcsolatba, hisz pontosan 2009 novemberében jelent meg hazánkban is a film.

Tudjuk, hogy bátor nemzet a miénk, de mégis felvetődött bennem a kérdés, hogy Magyarország mely régióját foglalkoztatja a leginkább a világvége a gondolata. A Google Insights programmal erre is választ kaphatunk!

megyei-vilag-vege.jpg

Az alábbi ábrán a világvége 2012 keresettsége látható 2004-től napjainkig. A leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megye lakosait foglalkoztatta, míg második helyen Komárom-Esztergom lakosai végeztek.

A fenti grafikonokon szereplő számok azt mutatják meg, hogy hányszor írtak be egy adott kifejezést a Google-on az időtartomány során elvégzett összes kereséshez képest. Forrás

Ha már van egy honlapunk, amibe sok munkát fektettünk, akkor érdemes mérni annak eredményeit. Ilyenkor érdemes beszerezni valamilyen analitikai szoftvert, amivel fontos információt szerezhetünk honlapunk teljesítményéről, látogatóink szokásairól. Ilyen program lehet az ingyenes Google Analytics vagy a fizetős Etracker.

makro-mikro-celok.jpg

A kulcsszavak

Kulcsszavakra szükségünk van a kereső optimalizálásnál és az Adwords kampányok felállításánál is. Mind a két esetben tudnunk kell, hogy a látogatók milyen szavakra, kifejezésekre keresnek, így mire éri meg optimalizálni az oldalt vagy milyen szavakra költsük a pénzüket egy kampány során.

kulcsszavak.jpg

Az 5 tipp

Nézzük is a tippeket!

Adwords szöveges hirdetés

Biztosíthatok mindenkit, hogy aki használt már Google keresőt, az látott már szöveges hirdetést, mégha nem is tudta, hogy azt lát. A szöveges hirdetés az alábbiak szerint néz ki:

hirdetes.jpg

Lejjebb, csak lejjebb

Biztos sokakat érdekelhet, hogy a SEO a jövőben olcsóbb vagy drágább lesz-e.

Mivel egyre többen foglalkoznak kereső marketinggel, így az árak is lejjebb mentek az elmúlt időben. Azonban fel kell tenni azt a kérdést is, hogy vajon az olcsó ár, az ugyanolyan minőséget takar, mint a drágább?

Természetesen nem, de azért a fordítottja is igaz. Például az alacsony linképítésnél előfordulhat, hogy kapunk egy e-mail címet hozzáféréssel és több száz (ezer) visszajelzést a linkajánlásokról. Ez esetben nekünk kell kibogarászni, hogy hova is lett kitéve linkünk és hova nem. A drágább linképítők jól visszakövethető fájlokat készítenek, ahol nekünk már csak ellenőrizni kell az elvégzett munkát.

SEO jövője

Az alacsony árú szolgáltatások a jövőben nem lesznek tarthatóak, hisz egyre több cég (multi, kkv) szeretne nyitni az internet felé. Ez maga még nem eredményezne drágább árakat, de minden cég megfogja követelni a tapasztalatot és a tudást, ami nem olcsó. Kisebb tudással is lehet eredményt elérni, de az igazán jó eredményekhez nagyobb tudásra van szükség.

A jelenlegi linképítés sem tartható sokáig, hisz egyre kevesebb ereje van egy linkkatalógusnak. A drágább, jobb minőségű linkekre még nincs igény, hisz mindenki az olcsóbb megoldásokat keresi, ami hosszú távon biztosan nem lesz kifizetődő.

Szólj hozzá!

Címkék: seo

A Google csapata rendkívül sokat fejleszt azért, hogy használhatóbb eszközök álljanak a felhasználók rendelkezésére. Nincs ez másként az Analytics-szel sem.

2011. májusától zajlanak az Analytics fejlesztései, amivel már a nyár folyamán megismerkedhetünk. A még mindig béta verziós eszköz rengeteg újítást tartalmaz, amik később bemutatásra is kerülnek a blogban. Ilyen például a többcsatornás útvonalak vagy a valós idejű analitika.

Előzetes hírek szerint 2012 elején már csak az új verzió lett volna elérhető, de mindaddig marad a régi is, amíg minden egyes eszköz át nem kerül az új felületre is, például a pdf-es mentés.

Addigis érdemes megbarátkozni már az új külsővel, mert ki tudja meddig használhatjuk a régi verziót!

Aki még nem tudja, annak elárulok egy titkot. A Google Analytics és az Adwords összekapcsolható. A folyamat kissé zavaros, így azt most nem is írnám le, de erre a linkre kattintva mindenki könnyű szerrel kivitelezheti ezt a folyamatot. Itt ábrák segítségével végig követhetjük a folyamatot.

analytics-adwords-kapcsolat.jpeg

Hirdetésütezemés eszköz

Ha a Minden online kampánynézetben vagyunk, majd rákattintunk a Beállítások fülre, akkor a táblázat végén láthatjuk, hogy hirdetéseink a nap folyamán hány %-ban jelennek meg (itt vagy %-os számot látunk vagy Hirdetések megjelenítése minden napon és órában).

hirdetes-utemezes-minden-online-kampany.jpg

A kulcsszavas domain jelenleg nagy erőt képvisel, azt hiszem ebben megegyezhetünk. A kérdés csak az, hogy meddig.

Kulcsszavas domain ereje csökkenőben?

A SEOmoz-nál már szokás, hogy évente feltérképezzék, hogy a SEO egyes elemei milyen erővel bírnak. Több mint 10,000 minta alapján vizsgálódnak a google.com-on, ami miatt azért kétséggel kell fogadni az eredményeket. Ha a számok nem is, de a tendenciák azonban jól látszódnak.